Gel Sen Anlat Yeşil Kentlerin Gerekliliği Nasıl Anlatılır

Gel Sen Anlat – Yeşil Binalar ve Yeşil Kentlerin gerekliliği nasıl anlatılır?

Gel Sen Anlat Yeşil Kentlerin Gerekliliği Nasıl AnlatılırGel Sen Anlat: “Yeşil Binalar ve Yeşil Kentlerin gerekliliği nasıl anlatılır?” Lisans öğrencileri arası fikir yarışması

Gel Sen Anlat, 2012 Ağustos ayında başlayan 2013 18 Şubat’ta tamamlanan lisans öğrencileri arası “Yeşil Binaların ve Yeşil Kentlerin Gerekliliği Hakla Nasıl Anlatılır?” konulu bir fikir yarışması idi.

Yarışmayı ÇEDBİK himayesinde düzenledik, o dönem ÇEDBİK’te Dr. Özlem Bahadır ile birlikte çalışıyordum. Tabii böyle bir üretim çıkabilmesinde o dönemki ÇEDBİK yöneticilerinin bize bu özgür ve keyifli çalışma alanını sağlamış olmalarının da payı çok büyük.

Projenin en ilginç yanlarından biri yarışmanın duyurusunun, duyuru sonrasında soru cevap sürecinin, dosya teslimlerinin tamamen online ortamda gerçekleştirilmesi idi. Bu online yarışma süreci o dönem için Türkiye’de ilk defa denenmiş ve gerçekleştirilmiş bir yöntem idi. Biz o dönem bu çevrimiçi çalışma yöntemini maliyetleri minimizde etmek ve süreci hızlandırmak istemiştik.

Yarışma ilk kez duyurulmasına rağmen toplam 3 ülkeden 80 üzeri bir katılım ve 25’ten farklı disiplinden katılım sağlanmıştı. Yarışmanın ödüllerini 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne davetli konuşmacı olarak katılan, 90’lar gençliğinin efsanesi Kaptan  Cousteau’nun torunu Philippe Cousteau Jr.’ın verdiğini belirtmiş olalım. Son olarak da yarışmanın efsane jürisi ve jüri toplantılarının ne kadar keyifli geçtiğini keşke o dönem de telefonlar bu kadar akıllı olsaydı da videolar ile geleceğe taşıyabilseydim diye hayıflanmadan edemiyorum.

Yarışmanın çıktılarını ve videolarını ilerleyen günlerde, ilgili kişilerden de gerekli izinleri alıp buralardan paylaşacağım.

 

Amaç:
Ekolojik kaygıların arttığı çağımızda, ‘yeşil bina’, ‘yeşil kent’ kavramlarının önemi ve gerekliliğinin toplumun çeşitli katmanlarına anlatılabilmesi için yeni yollar-yöntemler bulunmasıdır.

Yarışmanın türü:
Yarışma; lisans öğrencilerinin makale, görsel ağırlıklı poster, video gibi tüm iletişim araçları ile, bireysel veya ekip halinde katılabileceği, tek kademeli fikir yarışmasıdır. Yarışmaya katılan tüm eserler, 2.Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi çerçevesinde sergilenecek ve yayına değer bulunan eserler, Dernek kurumsal iletişim yayını EkoYapı Dergisi‘nde yayınlanacaktır.

Gel Sen Anlat – Jüri
Behiç Ak – Yazar, karikatürist, mimar
Yrd. Doç. Dr. Ali Alper Akyüz – Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi
Doç. Dr. Ayşen Ciravoğlu – YTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü
Neşe Erdilek – Sosyolog, Tarlabaşı Toplum Merkezi proje koordinatörü, Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü
Ayşe Hasol Erktin – Has Mimarlık, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Yönetim Kurulu üyesi
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu – İTÜ Uçak ve Uzay Bil. Fak., Meteoroloji Müh. Böl.
Prof. Dr. Güzin Konuk – Dekan, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi ŞBP Bölümü
Prof. Dr. Pınar Mengüç – Özyeğin Üniversitesi Enerji, Çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü
Prof. Dr. İlhan Talınlı – İTÜ İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü
Figen Yanık – Gazeteci, “Daha yeşil bir dünya için” köşe yazarı – Sabah Gazetesi
Prof. Dr. Zerrin Yılmaz – İTÜ Mimarlık Fakültesi Fiziksel Çevre Kontrolü Birimi